EBRD ile Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında işbirliği görüşmeleri yapıldı
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Başkan Yardımcıları Mehmet Üvez ve Şule Topçu Kılıç başkanlığındaki heyetle bir araya gelen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, deprem sonrası bölgenin ihtiyaçlarına ilişkin konuları ele aldı. Toplantıda Mersin Büyükşehir Belediyesi ve EBRD ile işbirliği alanları ele alındı.
Toplantıda ayrıca Atakent Anayurt Arkum Ortak Atıksu Arıtma Tesisi, Karaduvar 2. Aşama Atıksu Arıtma Tesisi, Silifke Atıksu Arıtma Tesisi, Tarsus 2. Aşama Atıksu Arıtma Tesisi Kapasite Artırımı, Yenice Atıksu Arıtma Tesisi ve Yeşilovacık Atıksu Arıtma Tesisi projeleri de görüşüldü. Gastronomi ve Yöresel Yapılar Köşkü’nde gerçekleştirilen toplantıya MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ertan Liman ve MESKİ bürokratları da katıldı.
“Finansal destek sağlamak için çalışıyorlar.”
EBRD yetkilileriyle birlikte yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Vaha Seçer, “EBRD yetkilileri Mersin’de incelemelerde bulunuyor. Depremin Mersin’e etkileri, özellikle nüfus artışı, kente gelen yeni yüklerin ve bunun sonuçlarının görülmesi” dedi. Özellikle belediyemizin altyapı çalışmalarının finansmanı açısından.” “Destek sağlamak için ekiplerimizle iyi çalıştılar” dedi. Daha önce de EBRD hibeleriyle yürütülen projelerin bulunduğunu belirten Seçer, “Belediyemizin daha önce EBRD ile finansman ilişkisi vardı. Mezitli Arıtma Tesisleri inşaatında da EBRD kredisi kullanıldı. EBRD ayrıca 115 adet tesisin alımına da destek verdi. Mersin’e getirdiğimiz limonlu otobüsleri, “Yeşil Şehir çerçevesinde hibe kredilerden faydalandık” dedi.
Su arıtma tesislerinin inşasına finansman desteği konusunda çalışmaların sürdüğünü belirten Seçer, “Toplamda 63,5 milyon euroluk bir kredi paketini değerlendirdik. Yetkili heyetlerle görüşecekler. İnşallah halledebiliriz” dedi. Bu kredileri özellikle Mersin’in Batı Şeria’sındaki arıtma tesisi inşaatında kullanacağız.” Bölgelerde Susanoğlu bölgesindeki arıtma sorununu çözecek arıtma tesisi ve kanalizasyon inşaatı, Silifke’deki arıtma tesisinin ek ek tesisleri, Yeşilovacık kanalizasyon ve arıtma tesisi, Karaduvar ve Tarsus arıtma ek tesisleri, Yenice arıtması yapılmaktadır. şu anda gündemimizde ve kısa sürede inşa edilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz. “Bu tesislerin yapımı için sağlayacağımız kredi belediyemiz için çok değerli bir çalışma olacak” dedi.
“Kapasite artışına çok ciddi ihtiyaç var”
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı ve altyapı ve enerji sektörlerinden sorumlu Şule Topçu Kılıç, deprem bölgesindeki kentlerde yaptıkları inceleme ve değerlendirmelerin ardından Mersin’de de bir dizi inceleme gerçekleştirdiklerini söyledi. Kılıç, “Bugün Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımızla, özellikle depremden olumsuz etkilenen kentlerden artan göç ve artan nüfus nedeniyle Mersin’in altyapı kapasite ihtiyacını görüştük. Anladığımız kadarıyla, Atık su, içme suyu ve ulaştırma tarafında ciddi kapasite artırımı ihtiyaçları var.” “Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bu anlamda nasıl destek olabiliriz diye başlattığımız bir projemiz var zaten. İnşallah o projeyle de Mersin’e destek olmaya çalışacağız” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ile daha önce çalıştıklarını ve çok memnun kaldıklarını kaydeden Kılıç, “Önce Suriyeli mülteci programımız vardı. Mersin şehir olarak da ciddi bir göç aldı. Projemiz çerçevesinde ilk yaptığımız şey bu oldu.” Mülteci programı bizim otobüs projemizdi. Sonrasında oradaki çalışmalardan çok memnun kaldık.” MESKİ ile de arıtma suyu projemiz vardı. Hem MESKİ yetkililerinin gösterdiği titizlik hem de proje boyunca bizimle birlikte yürüttükleri çok güzel çalışmalar sonucunda bu iş birliğini sürdürmek istiyoruz. Şu anda 3. projemiz için çalışmalara başladık. Hızla ilerliyoruz ve tamamlıyoruz. Bir an önce tamamlayıp finansmanını sağlamak istiyoruz” dedi. – MERSİN